Bas Gommans, Hans-Peter Winter en Nick van Doorn zijn voor een volle zaal vol genodigden geïnaugureerd op 2 juni 2025 in congrescentrum InnStyle in Maarssen. Zij mogen zich nu Meester Patissier of Meester Boulanger noemen. Ze behaalden eind april alle drie hun Meesterproef en daarmee hebben ze hun Meestertraject afgerond.
Huldiging geslaagden Meesterproef
De drie geslaagden liepen onder een ‘haag’ van de andere Meesters, tekenden hun diploma en mochten eindelijk hun persoonlijke buis aantrekken. De drie committeren zich nu als Meester aan de Code van Eer en leveren de komende jaren een actieve bijdrage aan de sector, onder andere door gastlessen, demonstraties en kennisdeling.
Erehaag voor de drie nieuwe Meesters (© Koos Groenewold)
Nick van Doorn
Nick is in één keer geslaagd voor zijn Meesterproef en mag zich nu Meester Patissier noemen. Het thema van zijn proef was gebaseerd op zijn levensloop. Nick benoemde zijn vrouw Linda als persoon die hem heeft gevormd tot wie hij is. Ook zijn dochter kwam mee op het podium. Hij heeft de favoriete smaakjes van de hoofdpersonen in zijn leven in zijn creaties verwerkt. Zo vernoemde hij het dessertbord in zijn Meesterproef naar Linda. Linda en Nick hebben samen sinds 2014 een eigen zaak: Patisserie Linnick in Amsterdam-Zuid.
Het was een intense proef en een intense periode, zegt hij tegen het publiek. Het was een race tegen de klok: “Tranen wegvegen, schoonmaken en weer door.” Hij bedankte banketbakker Cees Holtkamp – die in de zaal zat – voor zijn mentorschap tijdens zijn tijd bij Pattiserie Holtkamp in Amsterdam.
Bas Gommans
Bas Gommans is benoemd tot Meester Boulangerie. Hij deed voor de tweede keer mee. Drie jaar geleden haalde hij het niet, maar hij was er sterk van overtuigd dat het dit keer wel ging lukken. En dat lukte met zijn meesterproef die het thema Puur Avontuur droeg. Samen met zijn vrouw reist Bas graag de wereld over. De Limburger houdt van de zee: “Ik heb een grote bek, een ‘ongezouten mening’, maar als ik mij ergens klein voel, is het met grote zeedieren om mij heen.” Hij zwemt graag met haaien.
Zijn roots en wanderlust combineerde hij in zijn creaties voor zijn proef. Hij maakte twee Limburgse vlaaien, waaronder een Aziatische rijstevlaai.
Broer Joep Gommans gaf een speech om Bas in het zonnetje te zetten. Hij kent hem als geen ander en erkent de zware tijd die Bas door zijn reuma heeft gehad. Extra knap dus dat hij slaagde voor de zware Meesterproef.
Gommans: “Meester zijn is geen eindpunt, maar een nieuw begin. Nu begint het echte werk pas: een nieuwe generatie bakkers inspireren, kennis delen, en het bakkersvak blijven vernieuwen. Want brood bakken doe je met passie, maar Meester worden – dat doe je met hart, hoofd én handen.”
Hans-Peter Winter
Hans-Peter Winter mag zichzelf Meester Patissier noemen. Ook hij deed voor de tweede keer mee en werkte al drie jaar hard aan deze tweede poging. Hij stond er volgens de jury rustig en goed voorbereid in. Het thema van zijn Meesterproef was Culinature, een samensmelting van de woorden culinair en nature. Hans is woonachtig in Den Helder en is graag in de natuur. En dus verwerkte hij daar elementen van in, zoals in zijn Kijkduin gebakje. Bij zijn creaties gebruikt hij veel producten die in de natuur te vinden zijn, zoals de duindoornbes of fruit en noten. Zijn vader gaf een speech. Hij werkt bij Patisserie Tearoom De Roset in Castricum.
Over de Meesterproeven
Op 28, 29 en 30 april 2025 vonden de Meesterproeven plaats in de bakkerij van het Summa College in Eindhoven. Tijdens deze intensieve eindtoets wisten de kandidaten de vakjury te overtuigen met hun uitstekende vakmanschap, creativiteit, visie, innovatiekracht en persoonlijke signatuur. Smaak was echter de belangrijkste factor. Het Meestertraject bestond uit een strenge selectie, portfolioanalyse, schriftelijke voorbereiding en het praktijkexamen.
BRON: Bakkers in Bedrijf