De redactie van Bakkers in Bedrijf was gisteren, op 2 juni 2025, aanwezig bij de inauguratie van de drie nieuwe Meesters. Op deze middag werden eveneens twee penningen van Verdienste uitgereikt. Philippe Lemaire en Pieter Booij – in ontvangst genomen door dochter Judith Booij – kregen deze eresaluut.
Gisteren, op 2 juni 2025 in Maarssen tijdens de inauguratie van de drie nieuwe Meesters, is tweemaal de Penning van Verdienste uitgereikt. Dit is een bijzondere prijs die alleen wordt vergeven als de gelegenheid zich voordoet. De laatste werd in 2022 uitgereikt aan Tiny van Kuppeveld. De eresaluut betekent erkenning voor diegene die zich belangeloos inzet voor de branche. Zij hebben de brood- en banketbakkersbranche op stimulerende, innoverende en enthousiasmerende wijze verdergebracht in het belang van zowel ambacht als industrie.
In een zaal vol speciale mensen, grapt Meester Hiljo Hillebrand bij de uitreiking, kunnen er maar een paar extra speciaal zijn.
Philippe Lemaire
Gerenommeerde Franse topbakker Philippe Lemaire kreeg de eerste penning uitgereikt. Dit kwam voor hem volledig als verrassing, dus zijn zoon deed vooral het woord. De zoon van Philippe prees zijn vader voor het hebben van gouden handjes. Niet alleen met brood, maar ook met huizen opknappen weet hij wat hij doet. Philippe was betrokken bij de jurering meesterexamens vanaf het eerste uur. Hij staat erom bekend dat hij nooit een 10 geeft, omdat er altijd verbetering mogelijk is. Mede door zijn harde werken en innovatieve ideeën werd Frans stokbrood geïntroduceerd in Nederland.
Pieter Booij
De tweede penning was voor Pieter Booij. Hij kon er vanwege gezondheidsklachten helaas niet bij zijn, en dus nam zijn dochter Judith Booij de prijs namens haar vader in ontvangst. Ze had de tijd gekregen om een mooie speech voor te bereiden. Er waren heel wat mensen in de zaal die het niet droog hielden.
Pieter Booij dacht aan alles en hij deed het ook anders, zegt ze. De banketbakker kreeg Huize van Wely op zijn eenentwintigste van zijn vader. Hij wist het bedrijf te transformeren tot het meest gerenommeerde adres voor patisserie in Nederland. Samen met chef Adriaan van Haarlem hebben ze een generatie van prijswinnende patissiers en chocolatiers opgeleid. Als pionier waren er mensen die hem voor gek verklaarden, maar dat maakte hem niets uit. Hij keek naar gastronomie en het buitenland voor inspiratie en gaf altijd een tandje erbij om bijvoorbeeld een champagnetaart bij bonbons te verkopen.