Meester Boulanger Hiljo Hillebrand spant zich in voor WorldSkills Netherlands

Op 21 en 22 maart staan de Brabanthallen in Den Bosch in het teken van Skills The Finals. Ruim zeshonderd jongeren uit het (v)mbo gaan de strijd met elkaar aan in zestig verschillende vakwedstrijden. Meester Boulanger Hiljo Hillebrand spant zich in om ook de bakkerijbranche op dit grootse podium te krijgen, zodat tienduizenden (v)mbo-scholieren een inspirerend beeld krijgen van het bakkersvak.

‘Bakkerijbranche moet naar podium Skills The Finals!’

Meester Boulanger Hiljo Hillebrand, net als alle andere Meesters Boulanger en Meesters Patissier in Nederland aangesloten bij Vereniging De Meesters, zet zich al een aantal jaren in voor Skills Masters. Hij heeft onder andere Skills Boulangerie opgezet voor het mbo. Ook begeleidt hij de finalisten, die vanuit de nationale competitie Skills Heroes naar de internationale vakwedstrijden EuroSkills of World Skills mogen.

Mbo op een voetstuk

“Skills is een fantastisch platform, dat het mbo op een voetstuk zet”, aldus Hiljo Hillebrand. “De vereniging WorldSkills Netherlands spant zich al meer dan twintig jaar in om het beroepsonderwijs en vakmanschap te promoten onder jongeren. Dat doen ze onder meer door Skills The Finals te organiseren: een groots beroepenevenement, waar scholieren kunnen ontdekken welke beroepen er allemaal bestaan en ervaren wat dat beroep inhoudt. Zo ontdekken zij wat ze leuk vinden en doen belangrijke ervaringen op voor hun toekomstige studiekeuze.”

Op het beroepenevenement, dat dit voorjaar wordt georganiseerd in de Brabanthallen in Den Bosch, komen jaarlijks vijftien- tot twintigduizend leerlingen af, die allemaal aan de vooravond van een beroepskeuze staan. “Daar wil je jezelf dus presenteren als branche”, zegt Hillebrand stellig. “Al zou je maar één procent van al deze leerlingen op de bakkerijopleidingen krijgen, dan is dat pure winst.” Hillebrand roept de bakkerijbranche op om gezamenlijk een plek in de Brabanthallen te organiseren en dit initiatief financieel of anderszins te ondersteunen. “WorldSkills Netherlands promoot beroepsonderwijs en het vakmanschap en biedt jongeren de kans om te excelleren. Dat moeten wij als bakkerijsector van harte ondersteunen. Skills is dé plek waar we moeten zijn als we jong talent willen aanspreken en aanwakkeren.”