Meesterboulanger Hiljo Hillebrand wil bakkerijbranche mobiliseren voor meer jonge instroom

Meester Boulanger Hiljo Hillebrand zet vol in op talentontwikkeling en het aantrekken van jongeren voor de bakkerij. Daarvoor wil hij de gehele bakkerijbranche mobiliseren. “Alleen als iedereen zijn steentje bijdraagt, kunnen we ervoor zorgen dat er over twintig jaar voldoende bakkers zijn.”

“We moeten nu investeren in aantrekkelijkheid branche en vak”

Om meer jongeren voor de branche aan te trekken en te behouden, is bezieling nodig, stelt Hiljo. “In een aantrekkelijke werkomgeving kan talent zich ontwikkelen. En dan heb ik het niet alleen over talent om mooie producten te maken, maar ook over ondernemerstalent, of talent om mensen op te leiden. Daarvoor is bezieling op de scholen en in de bedrijven nodig, zodat jonge mensen met passie voor het vak de kansen en begeleiding krijgen die ze verdienen.”

De magie zit in de combinatie tussen de kennis en ervaring van volwassenen en de creativiteit en het enthousiasme van de jeugd. Dat moet je tot bloei brengen.

Hiljo Hillebrand

Uurtje van de baas, uurtje van jezelf

Iedereen in de branche kan hieraan bijdragen: docenten, opleidingen, leveranciers, branchepartijen, kleine en grote bakkerijen, individuele bakkers. “Natuurlijk zijn er altijd redenen waarom het niet kan – personeelstekort, tekort aan geld – en we kunnen afwachten tot anderen actie ondernemen, maar wanneer je als branche wil dat het bakkersvak over tien of twintig jaar nog bestaat, moet je nu met elkaar tijd, aandacht en geld investeren in de jeugd, in een aantrekkelijk vak en een aantrekkelijke werkomgeving. Dat kan op brancheniveau, zoals bijvoorbeeld de Stichting Bakkracht doet door te werken aan instroom, imago, opleiding en ontwikkeling, maar ook bij de docent op school en bij de bakker op de werkvloer. Stel de vraag: wat doe ik er zelf aan?”

Meester Boulanger Hiljo Hillebrand. Foto: Kevin Altena/Albeda

Dat hoeft niet altijd veel te kosten, schetst Hiljo: “De magie zit in de combinatie tussen de kennis en ervaring van volwassenen en de creativiteit en het enthousiasme van de jeugd. Dat moet je tot bloei brengen. Laat jongeren daarom niet alleen de standaardklussen doen, want dan is het met de motivatie snel gebeurd. Laat ze eens iets nieuws proberen. Goede begeleiding is daarbij essentieel: kijk wat ze kunnen, ontdek wat ze willen, laat ze naar een doel toewerken. Doe als werkgever bijvoorbeeld ‘een uurtje van de baas, een uurtje van jezelf’, besteed er tijd en aandacht aan; bied ze kansen en perspectieven. Dat motiveert ze om die extra stap te zetten. Zo zorgen we dat talent zich ontwikkelt, en maken en houden we de opleiding en het vak aantrekkelijk.”

Trots

Ook aan het imago van het vak kan iedereen in de branche bijdragen, denkt Hiljo. “Het vak verandert: werk wordt minder zwaar, processen worden slimmer ingericht. Nachten doorhalen gebeurt steeds minder, of als je ’s nachts werkt, werk je maar vier dagen per week. Dat moeten we duidelijker naar buiten brengen – je weet dat je als bakker vroeg op moet, maar je bent ook altijd vroeg thuis. We zijn bovendien dagelijks met voeding bezig en maken prachtige producten waar we écht trots op kunnen zijn, maar vergeten vaak nog om dat uit te dragen. Dat beeld van trots en vakmanschap kan iedereen in de branche promoten, en dat kost niets.”

Foto: Kevin Altena/Albeda

Skills

Zijn inzet voor Skills, dat Hiljo omschrijft als “de Olympische Spelen voor mbo’ers en hét podium voor beroepsonderwijs en vakmanschap” gaat ook over trots en vakmanschap, en zeker over promotie. “Kijk eens een ‘aftermovie’ van Skills, zo’n filmpje met impressies van de wedstrijden – daar spatten de passie, trots en energie vanaf.” Maar Skills is niet alleen een wedstrijd waar jonge vakmensen hun vaardigheden laten zien, benadrukt hij. “Skills The Finals, dit jaar in Den Bosch, is ook dé plek om je te presenteren aan bijna 20.000 jonge mensen die een vervolgopleiding en beroep kiezen. Als branche kun je het je niet veroorloven om daar niet te staan. Jongeren kunnen uit zoveel mogelijkheden kiezen; als je er niet bent, zullen ze ons vak niet eens overwegen.”

Het beeld van trots en vakmanschap kan iedereen in de branche promoten, en dat kost niets.

Hiljo Hillebrand

Promoten

Tot nu toe is het ondanks Hiljo’s inspanningen niet gelukt om als boulangers ter plekke aan de wedstrijd van Skills, feitelijk het NK Boulangerie, mee te doen. “Wij hebben kostbare apparatuur op de wedstrijdlocatie nodig: goede steenvloerovens, rijskasten, kneders, krachtstroomaansluitingen, plus grondstoffen en de logistiek. Dat krijgen we financieel niet rond. Voor de NK Boulangerie maken we nu dankbaar gebruik van de opleidingsfaciliteiten van Rijn IJssel. Liever sta je echter op Skills zelf, omdat je het vak met zo’n wedstrijd geweldig profileert.”

Het is Hiljo wel gelukt om tijdens Skills het boulangerievak te kunnen promoten. Op een stand die mede mogelijk gemaakt wordt door Summa College en gedeeld wordt met de patisserie- en koksopleidingen en de Stichting Bakkracht, zijn demonstraties waarbij onder andere vlechtbroden en paasbroden worden gebakken. Beko Techniek levert de techniek; Royal Koopmans en Royal Steensma springen bij voor de ingrediënten. “Op die manier zijn we in elk geval zichtbaar en zorgen we dat jongeren ons vak meenemen in hun afwegingen voor een beroepskeuze”, zegt Hiljo. Na zijn oproep voor (financiële) steun in Bakkers in Bedrijf (opent in nieuw venster) hebben zich enkele partijen gemeld die willen helpen om het NK Boulangerie voortaan wel op locatie te laten plaatsvinden. “Meer hulp is echter nog steeds welkom. Ook als mensen op een andere manier willen helpen om ons mooie vak onder jongeren te promoten, kunnen ze zich altijd bij mij melden.”

Bron: Bakbekwaam