Meesterlijke workshop voor winnaars prijsvraag Blij met stofvrij

De winnaars van de Blij met Stofvrij-prijsvraag hebben op 14 februari deelgenomen aan een workshop van Meesters Boulanger Wilfred Haafs en Hiljo Hillebrand.

Op 14 februari hebben de winnaars van de prijsvraag ‘Wat weet jij van meelstof?’ aan een workshop van Meesters Boulangers Wilfred Haafs en Hiljo Hillebrand deelgenomen. Tijdens de workshop hebben zij een grote variëteit aan producten gemaakt: van pizzaatjes tot desembrood. De deelnemers moesten zelf de handen uit de mouwen steken. Doordat zij allemaal een compleet andere achtergrond hadden (ervaren, leerling, industrie, ambacht), konden zij ook veel van elkaar leren. Alle deelnemers waren enthousiast en raakten geïnspireerd.

De winnaars van de prijsvraag werden geloot uit de goede inzendingen op de prijsvraag van het Informatiecentrum Grondstofallergie. De vraag luidde: “Bij het bereiden van deeg wordt de blootstelling aan stof flink verlaagd door een afsluitend deksel. Met hoeveel procent wordt de blootstelling verlaagd?”. Het juiste antwoord is 30 procent.

Maatregels
In de afgelopen twee jaar heeft het Informatiecentrum Grondstofallergie metingen gedaan naar het effect van maatregels om stofblootstelling in de bakkerij te beheersen. Daaruit komen drie maatregelen naar voren die zeer effectief zijn én waarvan de invoeringskosten relatief beperkt zijn:
– een afsluitend deksel bij deegbereiding;
– gebruik van stuifarme strooibloem (of een alternatief);
– schoonmaken met een stofzuiger (geen perslucht).