Nederland één Meester Boulanger en één Meester Patissier rijker

Vanavond zijn twee kandidaten geslaagd voor hun Meesterexamen. Daan Hesseling mag zich vanaf nu Meester Boulanger en Hidde de Brabander Meester Patissier noemen. De Meestertitel is de hoogst haalbare titel binnen de bakkerijbranche en toont aan dat de kandidaat de facetten van het boulangerie- of patisserievak tot in de puntjes beheerst.  

 

Tijdens de feestelijke inauguratie kregen de deelnemers vanavond de uitslag te horen. De geslaagden wisten de internationale examencommissie te overtuigen van hun vakmanschap, kennis en visie op hun vakgebied. Boulanger Herald Vugs en patissier Chris Stienstra wisten het examen helaas niet te halen.

 

Excellent vakmanschap

Het draait allemaal om het excellent beheersen van het bakkersvak. Na maanden van intensief voorbereiden, was het Nederlands Bakkerij Centrum in Wageningen de afgelopen drie dagen het toneel van de praktijkexamens. Deze praktijkdagen waren de afsluiting van een intensief traject dat bijna een jaar geleden begon.  In de voorgaande periode werden de portfolio’s en schriftelijke uitwerkingen van de praktijkopdracht al beoordeeld door een theorie-examencommissie. In totaal hebben zes kandidaten deelgenomen aan het theorie-examen boulangerie en twee kandidaten aan het patisserie-examen.

 

Vereniging de Meesters

De nieuwe Meesters treden toe tot de Vereniging de Meesters. Deze bestaat uit de  Meesters Boulanger Robèrt van Beckhoven, Peter Bienefelt, Wilfred Haafs, Hiljo Hillebrand, Mark Plaating, Wietse Schiere en de Meesters Patissier Robèrt van Beckhoven en Rudolph van Veen. De vereniging heeft als doel excellent vakmanschap van boulangers en patissiers te herkennen, onderhouden en bewaken om daarmee het imago van het vak te stimuleren.

 

Penning voor verdienste

Tijdens de inauguratie van de nieuwe Meesters Boulanger en Patissier zijn ook twee penningen van verdienste uitgereikt. Het is voor het eerst dat deze penningen worden uitgereikt. Met het toekennen van de penning wil de Vereniging de Meesters haar erkentelijkheid en waardering tot uitdrukking brengen aan hen die zich op deze wijze in hoge mate in onze branche verdienstelijk hebben gemaakt, in de ruimste zin van het woord. Het is een erkenning voor zijn of haar belangeloze inzet en tijd die zij daarin geïnvesteerd hebben ten behoeve van de gehele brood- en banketbakkerij.

De eerste penningen van verdiensten zijn uitgereikt aan Peter de Wit uit Tilburg en Hans Som uit Didam. Beiden zijn betrokken geweest bij de oprichting van respectievelijk het Nederlands Patisserie Team en het Nederlands BoulangerieTeam. Uit deze teams zijn ook de meesterproef voor Patisserie en Boulangerie voortgekomen. Een groot aantal – vooral jonge – vakmensen uit de brood- en banketbakkerij zijn door de coaching van zowel De Wit als Som bij internationale vakwedstrijden naar de wereldtop gebracht. Daarnaast hebben talloze vakmensen en ondernemers uit de (banket)bakkerij zich door hun motiverende en stimulerende inbreng kunnen verbeteren. Het zijn twee uitzonderlijke vakmensen, die talrijke collega’s geadviseerd hebben of op vaktechnische gebied begeleid. Ook hebben zij een belangrijke bijdrage geleverd aan het ‘verrijken’ van het assortiment door het ontwikkelen van nieuwe receptuur. Ook in collegiaal opzicht zijn zowel Peter de Wit als Hans Som een voorbeeld voor de gehele branche.