Nederland telt een nieuwe exclusieve Meesterbakker

Eindhoven – Reindert Hameeteman is op woensdag 4 mei na een praktijkexamen van drie dagen bij  Summa Brood & Banket in Eindhoven uitgeroepen tot Meester Boulanger. Volgens de jury beschikken de bakkers over ‘excellente vaardigheden’ op het gebied van hun vakgebied.

Reindert treedt toe tot een exclusief gezelschap met bekende namen als patissiers Róbert van Beckhoven, Hidde de Brabander en Rudolph van Veen plus boulanger Peter Bienefelt. Alleen de top van de vaderlandse bakkers mag zich Meester Patissier of Meester Boulanger noemen. Tot woensdagmiddag telde de Vereniging de Meesters welgeteld negen leden.

Na een proefexamen in de bakkerij van het Summa College in Eindhoven op 25 april verschenen maandag 2 mei Bas Gommans en Reindert Hameeteman (Boulangerie) plus Hans Peter Winter en Menno Spataro (Patissier) aan de start. Aan de hand van een reeks praktijkopdrachten moesten de bakkers laten zien over welke vaardigheden ze beschikken. Helaas heeft Reindert Hameeteman als enige de toets met excellent gevolg afgelegd. Dat geeft aan hoe comlex het is om deze titel te behalen.

De Vereniging de Meesters organiseert het Meesterexamen elke drie jaar. Geslaagde kandidaten mogen de felbegeerde titel Meester Patissier of Meester Boulanger voeren. Ze worden automatisch lid van de vereniging. Voorzitter Reginald Weeber van de Vereniging de Meesters: “De titel Meester Boulanger en Meester Patissier is de hoogst haalbare waardering binnen de bakkerijbranche.[…] De Meesters treden op als ambassadeur voor de bakkerijbranche.”

Summa Brood & Banket kijkt met trots terug op de prestigieuze titelstrijd in haar bakkerij in Eindhoven. “Als Summa College zijn we de enige mbo-instelling in het land die de specialisaties patisserie en boulangerie zowel als bol- en bbl-opleiding aanbiedt”, zegt docent Mark Wils. “We dragen daarom graag ons steentje bij aan deze wedstrijden .”

Over Summa College

Het Summa College is met 26 scholen, ruim 18.000 studenten en meer dan 300 opleidingen de grootste instelling voor middelbaar beroepsonderwijs in Zuid-Nederland. De onderwijsinstelling biedt meer dan 300 beroepsopleidingen in verschillende leerwegen en op verschillende niveaus.