Penningen van Verdienste uitgereikt

Tijdens de inauguratie van de nieuwe meesters Boulanger en Patissier op woensdag 30 mei 2018 zijn ook twee Penningen van Verdienste uitgereikt. Het was voor het eerst dat deze penningen worden uitgereikt.

Met het toekennen van de penning wil de Vereniging de Meesters haar erkentelijkheid en waardering tot uitdrukking brengen aan hen die zich op deze wijze in hoge mate in onze branche verdienstelijk hebben gemaakt, in de ruimste zin van het woord. Het is een erkenning voor zijn of haar belangeloze inzet en tijd die zij daarin geïnvesteerd hebben ten behoeve van de gehele brood- en banketbakkerij.

De eerste penningen van verdiensten zijn uitgereikt aan Peter de Wit uit Tilburg en Hans Som uit Didam. Beiden zijn betrokken geweest bij de oprichting van respectievelijk het Nederlands Patisserie Team en het Nederlands Boulangerie Team. Uit deze teams zijn ook de meesterproef voor Patisserie en Boulangerie voortgekomen. Een groot aantal – vooral jonge – vakmensen uit de brood- en banketbakkerij zijn door de coaching van zowel De Wit als Som bij internationale vakwedstrijden naar de wereldtop gebracht.

Daarnaast hebben talloze vakmensen en ondernemers uit de (banket)bakkerij zich door hun motiverende en stimulerende inbreng kunnen verbeteren. Het zijn twee uitzonderlijke vakmensen, die talrijke collega’s geadviseerd hebben of op vaktechnische gebied begeleid. Ook hebben zij een belangrijke bijdrage geleverd aan het ‘verrijken’ van het assortioment door het ontwikkelen van nieuwe receptuur. Ook in collegiaal opzicht zijn zowel Peter de Wit als Hans Som een voorbeeld voor de gehele branche.