De 20-jarige Damon van den Berg uit Harmelen, student Boulanger op het Summa College in Eindhoven, is een van de 22 kandidaten bij EuroSkills 2023. Hij gaat zijn nationale titel begin september verzilveren in Europees goud. “Ik ga voor de winst. Met minder neem ik geen genoegen. Ik droom hier al van sinds mijn vijftiende”, aldus Damon van den Berg.

Damon weet zich begeleid door Meester Boulanger Hiljo Hillebrand die een van de Nederlandse Meester Boulangers is. Vereniging de Meesters onderstreept deze positieve activiteit van Damon van den Berg als voorbeeld dat er ook in Nederland jong talent is dat hard werkt om zichzelf te ontwikkelen.

Samen met nog 21 studenten vertegenwoordigt hij Nederland tijdens EuroSkills Gdańsk 2023, de Europese Kampioenschappen voor beroepen. Van dinsdag 5 tot en met zaterdag 9 september neemt hij het binnen Team Netherlands in Polen op tegen studenten uit heel Europa. 600 deelnemers uit 32 landen strijden daar om de beste vakman of -vrouw van Europa te worden in één van de 43 vakrichtingen. De organisatie in Gdańsk verwacht zo’n 100 duizend bezoekers te verwelkomen.

Onderduiken

Hoewel de zomervakantie nog in volle gang is voor de meeste mbo-studenten en kandidaten voor EuroSkills 2023 van vakantie geen sprake. Ook niet voor Damon dus. “Ik duik als het ware onder, in de bakkerij van het Summa College. Ik werk aan mijn receptuur, om de smaken zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen. Ik wil mijn visitekaartje afgeven. De druk is hoog, ik zal in augustus minimaal 280 uur met experts uit het bedrijfsleven en het onderwijs trainen. Maar ik weet waar ik het voor doe”, lacht hij. En dat zijn niet de minste. Zo traint Damon met Meester Boulanger Hiljo Hillebrand en Mark Wils van Summa College Brood en Banket.

Skills Heroes

Damon heeft zich gekwalificeerd via deelname aan Skills Heroes, de Nederlandse vakwedstrijden voor het mbo. Via voorronden en kwalificatiewedstrijden plaatsten hij zich vorig jaar maart voor de landelijke finalewedstrijden in RAI Amsterdam. Hier bewees hij over bijzonder veel talent te beschikken en won hij de gouden medaille. 

WorldSkills Netherlands                                              

WorldSkills Netherlands maakt vmbo-scholieren en mbo-studenten bewuster van hun talenten, kansen en mogelijkheden. Zij inspireren deze jongeren om na te denken over hun toekomst, dagen hen uit om het beste uit zichzelf te halen en motiveren hen om zich hier volledig voor in te zetten. Dit draagt bij aan de trots en passie van vakmannen en -vrouwen, het succesvol afronden van hun opleiding en het maken van een goede start in hun loopbaan.

Sinds 2002 zet de stichting WorldSkills Netherlands zich in ter promotie van het beroepsonderwijs onder jongeren. De visie is om jongeren te inspireren en te motiveren voor beroepsonderwijs en vakmanschap. Vakwedstrijden staan hierbij centraal. Deze worden in samenwerking met partners georganiseerd op scholen of op beroepsevenementen. WorldSkills Netherlands geeft jongeren hiermee de kans te excelleren in hun vak.

Een initiatief dat Vereniging De Meesters uiteraard ook van harte ondersteund, vandaar de inzet van Hiljo Hillebrand en de aandacht die de vereniging voor deze activiteit vraagt.