Vier kandidaten op voor Meestertitel Boulanger en Patissier

Maandag 28 t/m woensdag 30 mei 2018 zijn de praktijkexamens voor de Meestertitel Boulanger en Meestertitel Patissier. Woensdagavond vindt de inauguratie plaats waarbij bekend wordt gemaakt of en zo ja hoeveel nieuwe Meesters Nederland rijker is.

Na een maandenlange en intensieve voorbereiding gaan vier kandidaten op voor het praktijkexamen. De boulangers Daan Hesseling (Bakkerij van Bentum, Lobith) en Herald Vugs (Sonneveld, Papendrecht) gaan op voor de Meestertitel Boulanger. De patissiers Hidde de Brabander (Dreams of Magnolia, ’s-Gravenzande) en Chris Stienstra (Patisserie Christiaan, Velp) doen een gooi naar de Meestertitel Patissier. De examens vinden plaats bij het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) in Wageningen.

 

Examenprogramma
De praktijkexamens zijn verdeeld over drie dagen: één dag voorbereiden en twee examendagen. De deelnemers maken een showstuk, mysterybox-opdracht en een aantal verplichte en vrije keuzeproducten. Alle eindproducten worden aan het einde van de tweede examendag gepresenteerd. Hierbij moet ook de visie op het boulangerie- of patisserievak duidelijk naar voren komen.

 

Zowel bij de boulangerie als de patisserie is een examencommissie aanwezig die de kandidaten beoordeeld. Philippe Lemaire, Frank Deldaele, Peter Bienefelt, Mark Plaating en Wietse Schiere (examensecretaris) nemen plaats in de boulangeriecommissie. Bij de patisserie zijn dit Franz Ziegler, Bart Ardijns, Rudolph van Veen en Peter de Wit (examensecretaris).

 

Erkende Meestertitel
De titels Meester Patissier en Meester Boulanger zijn door de bakkerijbranche erkend en genieten een brede steun. Om de Meestertitel te behalen, doorlopen de kandidaten een intensief traject met diverse beoordelingsmomenten voor (inter)nationale examencommissies. Kandidaten die het hele traject succesvol afronden, worden automatisch lid van Vereniging de Meesters. Hiermee groeit het aantal ambassadeurs voor de branche.

 

Op dit moment kent Nederland de Meesters Robèrt van Beckhoven, Peter Bienefelt, Wilfred Haafs, Hiljo Hillebrand, Mark Plaating, Wietse Schiere en Rudolph van Veen.